ABD ve Çin ilk kez 'AI risklerini' tartıştı

ABD ve Çin, yapay zekayla bağlantılı riskleri tartışmak üzere 14 Mayıs Salı günü Cenevre'de bir araya gelecek. Amaç, daha sonra diğer ülkeler tarafından da benimsenebilecek belirli kurallar (özellikle nükleer silahlara ilişkin) üzerinde anlaşmaya varmaktır.



Amerikalı ve Çinli diplomatlardan oluşan iki heyet arasında 14 Mayıs Salı günü İsviçre'nin Cenevre kentinde ikili bir toplantı gerçekleşti. Pekin ve Washington tarafından gönderilen üst düzey yetkililer, yapay zeka (AI) ile bağlantılı riskler konusunda diyalog başlatmak gibi zorlu bir görevle karşı karşıya kalacak. Amaç, AI yarışının ortasında ortaya çıkabilecek istenmeyen felaketlerden ve savaşlardan kaçınmaktır. Washington Post13 Mayıs Pazartesi.

Ve ABD, Çin'in nükleer silahların konuşlandırılması konusundaki tutumuna uyum sağlamasını istiyor. Washington aslında bu tür bir silahı harekete geçirme kararını yalnızca insanların verebilmesini istiyor ve yapay zekanın bu konuda hiçbir koşulda en ufak bir kontrole sahip olmasına gerek yok. “ Bu, bu türden ilk toplantıdır. Bu nedenle tüm riskler hakkında bir tartışma bekliyoruz (yapay zeka ile ilgili, editörün notu), ancak bu aşamada ayrıntılar konusunda önyargılı değiliz “, Amerikan yönetiminin üst düzey bir yetkilisine şu açıklamayı yaptı: Reuters, toplantıdan önce.

Çin ile ABD arasında daha sonra tüm ülkeler tarafından benimsenecek kurallar


İkinci bir Amerikalı diplomat, Amerikan basınına, Washington ve Pekin'in yapay zekaya uygulanacak kuralları tanımlamak için yarıştığının açık olduğunu söyledi. Ancak iki ülke belirli ilkeler üzerinde anlaşma olasılığını araştırmayı umuyordu. O zaman bunlar şunlar olabilir: tüm ülkeler tarafından benimsendi “.” Kritik yapay zeka risklerini iletmenin dünyayı daha güvenli hale getirebileceğine inanıyoruz “, olsa bile ” Pek çok yapay zeka konusu ve uygulaması konusunda kesinlikle aynı fikirde değiliz”ikinci yetkiliyi meslektaşlarımıza açıkladı Reuters.

İki ülke arasındaki çekişme alanları, en azından teknolojik rekabet ortamında oldukça fazla. Amerika Birleşik Devletleri yıllardır Çinli şirketlerin yapay zeka gelişimini, bu teknolojilerin temel bileşenleri olan gelişmiş çiplere erişimlerini sınırlayarak yavaşlatmaya çalışıyor.

Ayrıca okuyun: ABD, Çin'i iyisiyle kötüsüyle yarı iletkenlerden nasıl mahrum etti?
Geçtiğimiz ay ABD Kongresi, Çin sosyal ağı TikTok'u Amerikan fonlarına satılmadığı sürece ABD'de yasaklayan bir yasayı kabul ettiğinde, iki dev arasındaki gerilim bir çentik yükseldi.

Ayrıca okuyun: TikTok bu kez ABD'de satılmadığı takdirde yasaklanmanın eşiğinde
Bir diğer hedef ise mevcut soğuk savaşın sıcak hale gelmesini önlemek


Ancak bu rekabet ya da teknolojik savaş, bu iki ülke arasındaki diyaloğu engellememelidir. Meslektaşlarımız, tartışmanın aynı zamanda mevcut soğuk savaşın ısınmasını engellemeyi de amaçladığını yazıyor. Washington Post. Geçen Nisan ayında Pekin'de, Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi bu ikili görüşmeleri başlatma konusunda anlaştılar.

Çin büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu'ya göre yapay zeka konusundaki tartışmanın iki ülkenin geleceği üzerinde etkileri olacak, ancak sadece bu değil. “ Her iki tarafın da samimi diyalog kurma sorumluluğu vardır ” diye bir basın açıklamasında şunları söyledi: Reuters yankılar. Ve eğer herhangi bir anlaşmaya giden yol uzun ve dolambaçlıysa, Pekin ve Washington zaten bir anlaşma noktası bulmuş durumdalar. Bu diyalogda Avrupa sadece gözlem rolüyle sınırlı görünüyor.

🔴
01net'ten hiçbir haberi kaçırmamak için bizi Google Haberler ve WhatsApp'tan takip edin.