Ekonomide büyüme nedir ?

Erkis

Global Mod
Global Mod
Ekonomide buyume, toplam uretimin periyodik olarak artmasdr. Uretimin artmas, toplam uretimin buyuk olcekte artmas durumunda bir ekonominin kalknmasn ve gelismesini saglar. Ekonomik buyume, cesitli ulkelerin uretim tarzlar ve teknolojileri arasndaki farkllklara bagl olarak degisiklik gosterebilir.

Tanm

Ekonomide buyume, surekli olarak artan bir toplam uretimin gostergesidir. Toplam uretim, bir ulkenin toplam uretim potansiyelini ifade eder. Toplam uretim potansiyeli, uretimin niteligi ve miktarnn ulkenin mevcut uretim kabiliyeti uzerindeki toplam etkilerini temsil eder. Ulkenin mevcut uretim kabiliyeti, ulkedeki insan sermayesinin niteligi, teknolojilerinin niteligi, uretim tekniklerinin niteligi, uretim faktorlerinin niteligi ve miktarnn toplam etkileridir.

Neden Onemli?

Ekonomide buyume, ulkeler icin hayati onem tasr. Ekonomik buyume, ulkelerin uretim potansiyelinin artrlmasn ve uretim yapan isletmelerin karllklarnn artmasn saglar. Boylece ulkeler, dusuk nitelikli uretimden yuksek nitelikli uretime gecebilir. Ekonomik buyume, ulkelerin gelir seviyelerinin artmasn ve refah seviyelerinin yukselmesini saglar. Ekonomik buyume, ulkenin kalknms olmasnn gostergesidir.

Faktorler

Ekonomik buyumeyi etkileyen onemli faktorler arasnda uretim faktorlerinin kullanm, insan sermayesinin niteligi, uretim tekniklerinin niteligi, teknolojinin gelisimi, piyasa kosullar, cevresel faktorler, politikalar ve diger ekonomik faktorler saylabilir.

Sonuc

Ekonomide buyume, uretim potansiyelinin artmasn saglayarak ulkelerin kalknmasn ve refah seviyelerinin yukselmesini saglar. Ekonomik buyumeyi etkileyen onemli faktorler arasnda uretim faktorlerinin kullanm, insan sermayesinin niteligi, uretim tekniklerinin niteligi, teknolojinin gelisimi, piyasa kosullar, cevresel faktorler, politikalar ve diger ekonomik faktorler saylabilir.