Hatay humus nedir ?

Deniz

Global Mod
Global Mod
Hatay Humus Nedir? Bir Lezzet Sohbeti

Selam dostlar! Bugün forumda ağzımızın tadını yerine getirecek, biraz da midemizi guruldatarak yazacağım bir konu açmak istedim: Hatay humusu. Şimdi diyeceksiniz ki “Humus işte, nohuttan yapılan meze, ne özelliği var?” Ama işin aslı öyle değil. Hatay’ın humusu bildiğimiz humuslardan bambaşka bir noktada duruyor. Kimi “başlangıç yemeği” der, kimi “ana yemek gibi doyurucu” der, kimi de “Hatay humusunu yemeden ben humus yedim demem” diye diretir. Hadi gelin, biraz eğlenelim, biraz bilgi katalım.

Humus Mu, Hatay Humusu Mu?

Öncelikle humusun anavatanı tartışmalı. Lübnan mı, Suriye mi, yoksa tüm Doğu Akdeniz mi? Bu tartışma sürer gider. Ama iş Hatay’a geldiğinde kimse itiraz edemez: Oradaki humusun tadı bir başka. Çünkü Hataylılar sadece nohutu, tahini, limonu karıştırmaz; içine ruhlarını da koyar.

Bakın klasik humus tabakta ince serilir, zeytinyağı dökülür, üzerine belki biraz kimyon, biraz sumak serpilir. Ama Hatay humusunda işin rengi değişir. Kimi üzerine közlenmiş biber koyar, kimi acı sosla süsler, kimi de fırınlayarak çıtırlaştırır. Sonuç? Sıradan bir meze değil, başlı başına bir şölen.

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı

Şimdi işin erkek tarafına bakalım. Erkekler sofrada humusu görünce hemen stratejik plan yapar:

— Bu tabak küçük, önce ekmeği daldırayım, sonra köfteyle kombin yaparım.

— Eğer ortaya sadece bir tabak geldiyse, masadakilerin dikkatini dağıtıp hızlıca üç kaşık götürmeliyim.

Bir de işin teknik tarafına girerler:

— Humus doyurucu, protein deposu. Yanına bir ayranla akşamı çıkarırız.

— Aslında bunu ana yemek yapacak şekilde porsiyonlarsak, maliyet avantajı da çıkar.

Görüyorsunuz, erkekler için humus sadece mide meselesi değil, aynı zamanda çözüm odaklı bir strateji planı.

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımı

Kadınlara gelince… Onlar için Hatay humusu sadece yemek değil, bir sofra paylaşımıdır.

— Hatay humusunu misafire koyduğunda, onun yüzündeki mutluluğu görmek başka bir şey, derler.

— Sofrada biri acıyı sevmezse, humusu acısız yapar, kenara biber sosunu ayrı koyarlar.

Kadınlar humusu tek başına değil, sohbetle, kahkahayla, komşulukla birleştirir. Bir bakarsınız sofrada çocuklara “Az ekmeğe sür, çok acı olmasın” derken bir yandan kaynanaya “Bak limon suyunu biraz fazla koydum, sen ekşiyi seversin” diye seslenirler.

Humus onların elinde sadece bir tarif değil, bir ilişki kurma aracıdır.

Hatay Humusunun Gizli Malzemesi

Gelelim işin püf noktasına. Hatay humusunun gizli malzemesi aslında malzeme değil: Sabır. Çünkü nohut bir geceden suda bekletilir, ertesi gün haşlanır, kabukları tek tek ayıklanır. Tahin seçilir, limon sıkılır, zeytinyağı en tazesinden olur.

Erkekler bu noktada hemen devreye girer:

— Bu kadar uğraşmaya değer mi, hazır al gitsin.

Kadınlar ise cevabı yapıştırır:

— O emeğin lezzeti hazır kutuda olmaz, sofrada sevgiyi hissettirmez.

İşte bu yüzden Hatay humusu, hazır pakette satılan humuslardan çok daha farklıdır. Çünkü içinde emek vardır, emek de tadı bambaşka yapar.

Forumda Birkaç Mizahi Soru

— Sizce Hatay humusu sabah kahvaltısında yenir mi, yoksa günah mı?

— Bir tabak Hatay humusunu tek başına yemek cesaret mi, gözü karalık mı?

— Acısız Hatay humusu olur mu, yoksa limonatsız limonata gibi mi kalır?

— Humusu ekmekle mi götürmeli, yoksa kaşıkla mı?

Benim kişisel görüşüm: Humus ekmeksiz yenmez, ama ekmeğe fazla güvenip tabağı masadan çalmak da olmaz. Paylaşmak lazım.

Hatay’da Humus Yemek Bir Ritüel

Hatay’a yolunuz düşerse görürsünüz: Küçük dükkânlarda sabah saatlerinde bile humus tabakları masalarda. Yanında turşu, soğan, köz biber. Hataylı biri yanınıza oturur, size hemen humus uzatır. “Al bir lokma ye” der. İşte orada anlarsınız ki, humus sadece bir meze değil, bir kültürün parçası.

Sonuç: Hatay Humusu Nedir?

Sonuç olarak Hatay humusu; nohuttan, tahinden, sarımsaktan ibaret değil. O bir sofranın paylaşımı, bir sohbetin bahanesi, bir kültürün taşıyıcısı. Erkeklerin stratejik planlarıyla “nasıl daha çok yenir?” diye düşündüğü, kadınların ise empatik dokunuşlarıyla “nasıl daha çok paylaşılır?” diye yaklaştığı bir lezzet.

Gerçekten de sorunun cevabı basit: Hatay humusu, Hatay’ın kalbidir.

Peki forum ahalisi, şimdi size soruyorum: Siz Hatay humusunu hiç yerinde, Antakya’da tattınız mı? Ya da evde kendi elinizle yapmayı denediniz mi? Paylaşın da soframızı forumda hep birlikte kuralım!