karma gerçeklik kulaklığı için gerçeklik acımasızdır

Amazon

New member
HTC, telefon sektörünün en önemli isimlerinden biri olduktan sonra, 2016'dan itibaren Vive markasını (Valve'ın yardımıyla) piyasaya sürerek sanal ve artırılmış gerçekliğe yöneldi. Üretici, geçen yıl U23 Pro ile gördüğümüz gibi akıllı telefon pazarını tamamen terk etmiş değil. Şirkete bu sektörde sağlam bir yer edinmesi konusunda yeterince tavsiyede bulunamayız çünkü karma gerçeklik açısından bu hedeften oldukça uzaktır.

Vive XR Elite'in fiyatı


Vive XR Elite şu anda HTC tarafından 1.099 € karşılığında satılmaktadır. Çok sayıda aksesuarla birlikte gelir: iki denetleyici, USB-C kabloları, ışık önleyici kapak, şube aksesuarları.

Vive XR Elite 12

© 01net
Karşılaştırma bazen doğrudur


Bu kulaklıkla ilgili en büyük sorun, sonuçta onu kaçınılmaz olarak Quest 3 (Ekim 2023'te piyasaya sürüldü) ve Vision Pro (Şubat ayının başından beri ve yakında Fransa'da satışa sunulacak) ile karşılaştırmamızdır. Bu açıkça kötü bir üne sahip çünkü XR Elite 2023 baharında, dolayısıyla bu yarışmadan önce piyasaya sürüldü. Ancak artık dünya adaletsiz ve bu modelin karma gerçeklikte iki büyük isme karşı hem teknolojik hem de kullanım açısından ayakta durmakta zorluk çektiğini kabul etmeliyiz.

Vive XR Elite 10

© 01net

Ancak bu incelemenin sonucuna ulaşmadan önce baştan başlayalım. Vive XR Elite, kendisini (çok büyük ve kalın) bir güneş gözlüğüne yaklaştıran şekilleriyle iyi bir niyete sahip. Sokakta geçerken hala dönme riski mevcut ancak ürün, rakiplerinin karakteristik özelliği olan “VR başlık” tasarımından uzaklaşmayı hedefliyor.

Vive XR Elite 2

“Gözlük tarzı” tapınaklara sahip kask. Bir bilgisayarın bağlanmasını bekleyen USB-C kablosunu unutmayın. © 01net

Hatta HTC, pil takımının yerini alarak kulaklığın saplarına bağlanan eklentiler sağlayacak kadar ileri gitti. Bu, Vive XR Elite'e küçük bir gözlük görünümü kazandırır. Maalesef kulaklığın bu şekilde takılması hiç de hoş değil, şakaklar kulakların üzerine çok baskı yapıyor ve stabiliteden yoksun. Ve bu yapılandırma yalnızca kulaklıklı mikrofon setinin bir PC'ye bağlı olması durumunda gerçekten kullanışlıdır, bu da mobilite etkisini ortadan kaldırır. Ama en azından bir fikir var.

Vive XR Elite 4

Kayışıyla birlikte kaskın tamamı. © 01net

Bu nedenle XR Elite'i esas olarak bataryasıyla birlikte kullanacağız. Bu, cihazın tüm ağırlığını ön tarafta taşıma zorunluluğunu ortadan kaldıran Quest Pro gibi başın arkasında konumlandırılmıştır. Bir kadran, pil takımını kafaya yaklaştırabilmenizi veya uzaklaştırabilmenizi sağlar. Ancak kaskın boynunuza düşmesini önlemek için kayış gerekli olmaya devam ediyor.

Denge arayışı


Konfor açısından XR Elite, ciltte daha yumuşak olan daha esnek kumaş kayışlarıyla Quest ve Vision Pro'ya karşı çok da kötü bir performans göstermiyor. Burun yorgunluğunu önlemek için pili arkaya yerleştirmek pek mantıklı değil; Aslında kulaklık tek başına yalnızca 260 gram ağırlığındayken pille birlikte 614 gramdır. Cihazı başınıza doğru şekilde yerleştirmek ve doğru ayarı bulmak biraz deneme gerektirecektir ancak bu, tüm XR kulaklıklarda ortaktır.

Vive XR Elite 5

Kafa portuna ayarlamak için arkada tekerleği bulunan pil takımı. © 01net

Yine de HTC'ninki iki sorunu beraberinde getiriyor: pil takma sistemi oldukça kolay bir şekilde ayrılabiliyor, şubenin kulaklığı pilinden ayırması için tek gereken tek bir yanlış hareket, bu da pek güven vermiyor. Daha sonra ışık önleyici kapak yerinde kalmakta zorluk çekiyor. Vision Pro pad ile aynı manyetik prensibi kullanıyorsa ikincisi çok daha iyi yerinde durur ve aynı zamanda HTC kapağından çok daha üst düzeydir. Her şeye rağmen rolünü hakkıyla yerine getiriyor, biz de ondan bunu istiyoruz.

Vive XR Elite 1

Sol dal çok kolay ayrılma eğilimindedir. © 01net

Kulaklıkta bulunan farklı fiziksel ayarlar için de iyi bir nokta. Böylece iki gözbebeğinin merkezi arasındaki mesafe entegre tekerlek ile istenildiği zaman değiştirilebilir (54 ila 73 mm arasında). Odak, diyoptri ayarıyla her mercek için ayarlanabilir; Kaskı kullanmadan önce gözlüğünüzü çıkarmanız gerektiğinden, bu ayarlar optiği görüşünüze en iyi şekilde uyarlamanıza olanak sağlayacaktır.

Vive XR Elite 8

Diyoptri ayarlamaları. © 01net

Vive XR Elite, Meta'yı anımsatan iki kontrol cihazıyla birlikte geliyor. En ufak bir sarsıntıda duvara doğru sallanmalarını önlemek için bilek kayışlarıyla donatılan bu kontrolörler, tetikleyiciler (Hall efektli), bir çubuk ve ABXY düğmeleriyle donatılmıştır. Çok plastik kaplamalara ve kulaklıkla bazen kaprisli bir eşleştirme sürecine rağmen ele geçirilmesi oldukça hoş.

Kulaklıklı mikrofon seti parmaklarınızla da kontrol edilebilir, ancak sinir krizlerini önlemek için kontrolörler şiddetle tavsiye edilir: parmakların ve ellerin uzayda konumlandırılması açıkça XR Elite'in güçlü noktası değildir.

Kaskın içinde


Cihazda göz başına 1920 x 1920 çözünürlükte (veya toplamda 3840 x 1920), yenileme hızı 90 Hz ve 110 derece görüş alanına sahip ekranlar bulunuyor. Uygulama pencereleri ve arayüz, Quest 3'ün (göz başına 2064 x 2208) veya Vision Pro'nun (göz başına neredeyse 4K) sunabileceğiyle karşılaştırıldığında biraz grenli. İki rakip ekran yenileme konusunda da daha başarılı: Vision Pro için 100 Hz'e kadar, Quest için 120 Hz'e kadar.

İyi bir yenileme hızı, sanal ve karma gerçeklik için önemlidir; kafa hareketleri ile ilgili ekran arasındaki gecikmeyi azaltır ve dolayısıyla sürükleyiciliği artırır. Gecikme aynı zamanda mide bulantısına da neden olabilir. Aynı şey çözünürlük için de geçerli: Çözünürlük ne kadar yüksek olursa görüntüler ve metinler de o kadar keskin olur. Ayrıca, bireysel pikseller arasındaki çizgileri görüntüleyen ve yine sürüklemeye zarar veren “ekran kapısı” efektinden de kaçınıyoruz.

Vive XR Elite 3

Test kulaklığımızın ön kamerasında hoş bir çizik. © 01net

Yani bu tür ekranlarla XR Elite en sürükleyici deneyimi sunmuyor. Uygulama arayüzleri ve oyunlar piksellerden oluşan bir örtüyle kaplanmış izlenimi veriyor. Buna bir mod eklendi geçiş kesinlikle renkli (dış ortamı siyah beyaz gösteren Quest 2'nin aksine), ancak Quest 3'ten çok daha az verimli olduğu ortaya çıkıyor. Vision Pro ise tamamen farklı bir ligde oynuyor.

Kulaklık kafanızdayken, bilgisayar veya akıllı telefon ekranındaki bir şeyi okumak imkansızdır. Seyahat ederken gecikme açıkça hissedilir; bu durum endişe verici olabilir veya daha kötüsü deniz tutmasına neden olabilir. Gerçek ve sanal unsurlar arasında şeffaf bir entegrasyonun gerçekleşmesini bekliyorsak, bundan çok uzağız: Bu kaskın “XR”'i daha çok bir hile.

HTC'nin ürünü, 2022'de piyasaya sürülen ve çok sayıda uygulama ve oyunu destekleyecek kadar güçlü olan Snapdragon XR2 platformuyla çalışıyor. Çip, 12 GB RAM ve 128 GB depolama alanıyla destekleniyor. Resmi mağazaya erişimin yanı sıra, Android uygulamalarını yan yükleme yoluyla da yüklemek mümkündür; bu, Vive mağazasında aradığınızı bulamadığınız durumlarda her zaman kullanışlıdır.

Karma gerçeklik deneyimi


Oyunlar, XR Elite'in ana genel kamu kullanımıdır; bu kategori, mağazada bulunan uygulamaların çoğunluğunu temsil eder; yaklaşık 120 uygulamayı kapsayan seçime hızlı bir şekilde göz atıyoruz. Bu macera gibi birkaç isim öne çıkıyor Sam ve Max, Zombi Ülkesi, terlemek için bir LesMills uygulaması, VRChat… Öte yandan abonesi olmayan YouTube veya Netflix'i aramayın (bu aynı zamanda Vision Pro için de geçerlidir!). Garip bir şekilde yalnızca sanal ortamlarda çalışan ve karma gerçeklikte çalışmayan web tarayıcısını kullanabilirsiniz.

Vive XR Elite 6

Her iki kontrolör de işi yapar. © 01net

Daha fazla endişe verici, iyi bilinen VR oyunları Sabre'ı yen Veya No Man's Sky orada da değiller. Açıkçası görmeyi beklemiyoruz Half Life Alyx, Asgard'ın Gazabı 2 Veya Ufuk: Dağın Çağrısı ilgili platformlar (SteamVR, Meta Quest ve PSVR2) için teknoloji gösterimi görevi gören. HTC'nin ne geliştiricileri çekecek kritik kitleye ne de büyük oyunların taşınmasını finanse edecek araca sahip olduğu açık.

Teraziyi olumlu tarafa çevirmek için Vive XR Elite, özel Vive Streaming istemcisini kurmanız gereken bir bilgisayarla birlikte nasıl çalışılacağını oldukça iyi biliyor. Daha sonra Vive mağazasından çok daha kapsamlı olan Viveport VR ve SteamVR kütüphanelerine açıyoruz. Kulaklık Wi-Fi 6E ile uyumlu, yani kablosuz bağlantı açısından en iyinin iyisi. Uyumlu bir yönlendiriciye, yeterince güçlü bir bilgisayara ve ikisini birbirine bağlayacak kadar uzun bir Ethernet kablosuna sahip olacak kadar şanslıysanız, HTC kulaklık başka bir boyut kazanır (bu, ekranlarının kalitesini değiştirmese bile).

HTC ayrıca, cihazı (piline veya kulaklığın üzerindeki USB-C konektörüne) PC'ye bağlamanıza olanak tanıyan uzun bir USB-C kablosu da sağlar.

PCVR işlevi, kulaklığa en az kulaklık fanının ittiği sıcak rüzgar kadar güçlü bir nefes verebilir. Ancak yarı fiyatına Quest 3, çok daha ilginç yerel oyun seçenekleriyle aynı şeyi yapıyor. Bu modun bir diğer avantajı, enerjinin pilden değil bilgisayardan gelmesidir; bu pil bir buçuk saat sürer, ancak çok daha fazla sürmez.

🔴
01net'ten hiçbir haberi kaçırmamak için bizi Google Haberler ve WhatsApp'tan takip edin.