Srinagar’da öğrenciler ‘abaya’ giydikleri için okula girmeyi reddettiler.

Amazon

New member
Bir ortaokuldaki öğrenciler, okul yönetimi tarafından abaya giymesinin yasaklandığı iddiasıyla Perşembe günü Srinagar’da protesto gösterisi yaptı. “Abaya”, Müslüman kadınlar tarafından baş, eller ve ayaklar dışında tüm vücudu örten uzun, bol bir elbisedir.


Vishwa Bharti Girls Higher Secondary School, Rainawari Srinagar, Perşembe günü Srinagar’da okul yönetimini öğrencilerin ‘Abaya’ ile okulun kampüsüne girmelerine izin vermediği iddiasıyla protesto etti. Öğrenciler sınıfı boykot etti. (ANI)

Tartışmanın ardından okul müdürü iddiaları yalanladı ve olası yaralanmalar için özür diledi.

Srinagar’daki Vishwa Bharti Kız Lisesi 11. ve 12. sınıf öğrencileri, müdürün onları abayalarını çıkarmaya zorladığını iddia ederek Rainawari’de protesto gösterisi düzenlediler.

Öğrenciler, özellikle okulda karma eğitime geçildikten sonra, abaya olmadan kendilerini rahat hissetmediklerini söylediler. Uzun yıllar okulda okuduklarını ve okul yönetiminin artık “çarşaf meselesini” ele aldığını söylediler.

“Dün okula abaya ile girmemize izin vermeyeceklerini söylediler. Diğer öğrencileri etkilediği için elbisemizin uygun olmadığını söylediler. Abaya giymek istiyorsak medreseye gidelim dediler” dedi.

Okulun son günlerde abaya giyen öğrencilere okula ve diğer etkinliklere gitmelerine izin vermeyerek ayrımcılık yaptığını iddia etti.

“Müdürümüz devam edip abayayı çıkarmamız gerektiğini söylüyor. Abaya eğitim için nasıl bir engeldir? Biz ön koşucuyuz ve sadece huzur içinde öğrenmek istiyoruz” dedi.

Başka bir öğrenci, müdürle konuşmaya çalıştığını ancak nafile olduğunu söyledi. “Abayasız erkeklerin yanında kendimizi rahat hissetmiyoruz ama bize abayamızı çıkarmak istemiyorsak medreseye gitmemizi söylediler” dedi.

Okul müdürü Nimroz Shafi, öğrencilerden üniforma olarak beyaz bir başörtüsü (saçlarını ve boyunlarını örten bir başörtüsü) takmalarını istediğini söyledi. “Farklı renk ve tasarımlarda geliyorlar. Beyaz uzun başörtüsüyle gelmelerini söyledik” dedi.

Daha sonra herhangi bir yaralanma için özür dileyen bir açıklama yaptı. “Sosyal medyada kız öğrencilere abaya (uzun elbise) giymemeleri talimatı verildiği haberi tamamen asılsızdır ve yanlış tanıtılmıştır. Kıyafet yönetmeliği söz konusu olduğunda, okul yönetimi her zaman her kesimden insanın duygularına saygı duyar. Ne müdürün ne de okul yönetim kurulunun çarşaf giymeyi yasaklamadığı ancak öğrencilere kibarca çarşafın altına okul üniforması giymeleri söylendiği açıklandı” dedi.

“Tüm öğrencilere ferace giyebileceklerini ve sınıflarda böyle bir kısıtlamanın getirilmediğini bildirmektir. Bugün öğrenciler ve velilerle yapılan görüşme yanlış aktarıldı ve her halükarda öğrencilerin veya velilerin duygularını incittiyse koşulsuz özür dilerim” denildi.

Konu halk ve siyasi partiler arasında tepkiye neden oldu.

Halkın Demokratik Partisi lideri Mehbooba Müftüsü, okulun iddia edilen politikasına “kötü tepki” verileceği konusunda uyardı ve J&K’deki insanların dini uygulamalarına yönelik herhangi bir saldırıya karşı uyarıda bulundu.

“J&K, Godse’nin Hindistan’ını yapmak için bir laboratuvar haline geldi. Tema (Başörtüsü) Karnataka’da başlamıştı ve şimdi onu J&K’de uygulamak istiyorlar. Bu kabul edilemez ve kötü bir tepkiye neden olur. Bir şey giymek isteyen herkes kendi kararı olmalıdır. Hiçbir şey zorlanmamalı” dedi.

“Anayasamız bize giyinme, yemek yeme ve din özgürlüğü verdi. Saldırıya uğrayan herhangi bir şey kabul edilemez ve müsamaha gösterilmeyecektir” dedi.

J&K Başmüftüsü Nasirul İslam, okulun eskiden sadece kızlardan oluşan bir okul olduğunu ve karma eğitim kurumuna dönüştürüldüğünü söyledi. “Karma okullarda kız öğrencilerin burka giymeye hakkı vardır ve yönetim, kıyafet kurallarının da kişinin dini veya iffetiyle ilgili olduğunu unutmamalıdır” dedi.

BJP J&K Genel Sekreteri (Org) Ashok Koul, herkesin istediğini giymeye hakkı olduğunu söyledi. “Birisi sari ya da şal giymek istiyor, bu kişisel bir tercih. Herhangi bir zorlama olmamalıdır. Herkesin özgürlüğü var ve herkes kendi tercihine göre taşısın” dedi.

Ancak J&K Waqf CEO’su ve BJP başkanı Darakshan Andrabi, eğitim kurumlarında üniformaların olmazsa olmaz olduğunu söyledi. “Eğitim kurumlarında üniforma giyildiğinde ve bir üniversite, kolej, mahkeme veya doktor bir kod altında çalıştığında tekdüzelik var” dedi.