Özel gereksinimi vardır ÖGV yüzde kaç ?

Selin

New member
Özel Gereksinimi Vardır, ÖGV Yüzde Kaç?

Herkese merhaba forumdaşlar,

Bugün sizlere hayatın ne kadar sürprizlerle dolu olduğunu, bazen görünmeyen bir engelin karşımıza çıkabileceğini anlatmak istiyorum. Birçok farklı yol ve yöntemle geçebileceğimiz bir hayatımız var, fakat bazen öyle anlar olur ki, herkesin yaptığı şeylerin bizim için imkansız hale geldiğini hissederiz. İşte tam bu noktada, özele gereksinimi olan birinin dünyasına bir adım atıp, o yolculuğun nasıl bir farklılık yaratabileceğine dair içsel bir farkındalık gelişiyor.

Hikâyemiz, herkesin farklı bir bakış açısına sahip olduğu bir dünyada, birbirinden tamamen farklı iki insanın karşılaştığı bir durumla başlıyor. Erkekler ve kadınlar… Çoğu zaman zıt gibi görünen bu iki grup, bir probleme yaklaşırken birbirinden çok farklı yollar kullanabiliyor. Peki, ya özele gereksinimi olan birinin hayatına girdiğimizde? Bu noktada ne olur? Hadi birlikte bakalım…

Bir Adamın Stratejik Düşüncesi ve Çözüm Arayışı

Mehmet, yeni bir iş teklifini kabul edip ailesiyle birlikte taşındığı şehre henüz alışamamıştı. Her şeyin sıradan bir iş gününde başladığını düşünüyordu. Ta ki evin yan sokağındaki çocuk parkına gittiği o gün…

Bir çocuk koşarak gelmişti, ellerinde defter ve kalem vardı. “Baba, bana biraz yardım eder misin?” diye seslendi. Mehmet hemen döndü ve şaşkın bir şekilde bakarken çocuk ona, "Baba, benim kardeşim parkta kayboldu. O özel gereksinimi olan bir çocuk, yanına birini almak zorundayız." dedi.

Mehmet’in zihninde binlerce soru belirdi. Bu çocuk, ondan yardım istemek için kiminle konuştu? Çocuk özel gereksinimlere sahipti, ama nasıl bir çözüm bulabiliriz? Çocuklar bazen tamamen içsel bir dürtüyle çözüm odaklı olabilir. Mehmet, zihninde bir yol haritası oluşturdu. "Adımlarımı atarak sistemli bir şekilde, her çözümü sırasıyla düşünmeliyim" diye düşündü. İhtiyacı olan şeyin çözüm olduğunu biliyordu, ama bazen sadece bir plan yapmak, gittiğiniz yolda doğru adımlar atmak da önemli bir başlangıçtır.

İşte Mehmet’in yaklaşımı buydu: Her şeyin netleşmesi gerektiğini, ve o netlikte ilerlemenin önemini fark etti. Çözüm arayışı, adım adım ilerlemekten geçiyordu. Çocukları buldu, polisle iletişime geçti ve parkın etrafını tarayarak her olasılığı değerlendirdi.

Bir Kadının Empatik Yaklaşımı ve Yardımcı Olma İsteği

Öte yandan Ayşe, her zaman içsel bir anlayışla yaklaşır. Dünyaya farklı bir bakış açısı vardı. İnsanların duygularına ve içinde bulundukları ruh hallerine daha derinlemesine bakabiliyor, kimsenin fark etmediği bir acıyı ya da gülümsemeyi kolayca görebiliyordu. Ayşe, aynı parka geldiğinde, başkalarına yardım etmenin sadece bir çözüm bulmaktan çok daha fazlası olduğunu fark etti.

Bir çocuk oyun alanında tek başına kalmıştı. Ayşe, çocukların farklı ihtiyaçlarına duyduğu hassasiyeti, kalbinde hissettiği derin empatiyle birleştiriyordu. O an gözleri, “Acaba birinin desteğine ihtiyacı var mı?” sorusuyla dalıp gitmişti. Çocukların o an ne hissettiklerini anlamak, onların özel gereksinimlerine göre en iyi nasıl destek olunabileceğini görmek onun için doğal bir davranıştı.

Ayşe, çocuklarla ne kadar uzun süre vakit geçirse de, onlara yardımcı olmak için kalbinin kapılarını sonuna kadar açıyordu. Çocuğun yanına yaklaşarak, onun gözlerine bakıp, "Seninle birlikte biraz vakit geçirmek isterim. Korkuyor musun?" dedi. Çocuk gülümsedi. Onunla olan bu sıcak sohbet, Ayşe'nin insanlara dokunma şekliydi: onları olduğu gibi kabul etmek, empati göstermek ve onları anlamak.

Ayşe'nin empatik yaklaşımı, çözüm odaklılıktan farklıydı, ama bir o kadar da önemliydi. Her çocuğa olduğu gibi, o çocuk da özel bir gereksinime sahipti, ama Ayşe'nin sunduğu güven ve sıcaklık, o an çocuğu rahatlattı.

Farklı Yaklaşımlar, Ortak Bir Hedef: Yardım Etmek

Mehmet’in stratejik çözüm arayışı ile Ayşe’nin empatik yaklaşımı, her iki farklı bakış açısının birleşiminde gizli bir gücün olduğunu gösteriyor. Çözüm arayışı bir yol haritası çizerken, empati ise bu yolda duygusal olarak nasıl ilerleyeceğimizi belirliyor. Belki de bu ikisinin birleşmesi, gerçek çözümü getiriyor.

Mehmet'in bulduğu çocuklar, Ayşe'nin desteğiyle birlikte sakinleşmiş ve kaybolmuş olan kardeşini bulmuşlardı. Parkta geçen o kısa süre, her iki yaklaşımın birleşiminde şekillenen bir hikâyeye dönüştü. Bu hikâye, sadece iki farklı yaklaşımın değil, insan olmanın gücünü de gözler önüne serdi.

Sizce de hayat bazen böyle değil mi? Herkesin farklı bir bakış açısına sahip olduğu, ama aynı hedefe doğru ilerlediğimizde neler başarabileceğimizi görmemiz gerçekten heyecan verici. İşte bu noktada, özel gereksinimi olan birinin hayatımıza dokunduğu an, hem çözüm odaklı düşünmemizi hem de empati ile yaklaşmamızı gerektiriyor. Sonuçta, önemli olan sadece sorunu çözmek değil, o çözümü insanlıkla yapabilmektir.

Forumdaşlar, Sizin Görüşlerinizi Merak Ediyorum!

Hikâyemizdeki karakterlerin farklı bakış açılarını nasıl buldunuz? Sizce gerçek çözümün kilidi, empati mi, yoksa strateji mi olmalı? Yorumlarınızı merakla bekliyorum.